Foto: Julia Lindemalm
Lina Arvidsson är författare och skrivpedagog bosatt i Malmö. Hon debuterade 2012 med ungdomsromanen Det borde finnas regler, som senare även blev filmatiserad. Lina älskar att hoppa vilt mellan genrerna, och har således hunnit testa både erotik (som alter egot Ariel Held), poesi och skräck. Diktsamlingen Vänligen bygg inga berg om att jobba som kassörska blev omtalad när den kom 2021. Nu har Lina slutat jobba på Ica och testar livet som frilans. Linas ambition när hon skriver är att det ska kännas – läsaren ska inte kunna värja sig! Och helst inte kunna sluta läsa heller.
Foto: Sven Lindahl
Boel Bermann älskar att utforska mänskligt mörker i världar i nära framtid. Hon debuterade 2013 med den kritikerrosade dystopiska romanen Den nya människan. Hon har gett ut tre romaner och medverkat i ett tiotal novellsamlingar samt Creepypodden med historier inom genrerna dystopi, utopi och science fiction. Hon medverkade även i SVT-serien År 1 miljon – berättelsen om din framtid. Boel Bermann har tidigare arbetat som journalist och redaktör på bland annat Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. Den kommande dystopin Känslohandel är hennes första roman på Kraxa Förlag. Du hittar mer om Boel Bermann på boelbermann.se.
Foto: Privat
Susanna Evert är född och uppvuxen i Solna, och bor med sin familj i södra Stockholm. Hennes skräcknoveller blandar ofta symbolik med det skeva och bisarra. Berättelserna utspelar sig för det mesta i förorterna till Stockholm eftersom det är de miljöerna hon känner bäst. Susanna är utbildad på skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola och har gått flera kurser på Skrivarakademin i Stockholm. Utöver skrivandet jobbar Susanna Evert med samhällsplanering.
Foto: Johan Sandin
Jenny Green kommer från Hällingsjö i Västsverige, men bor numera i Mölndal med sambo och katt. När Jenny var liten handlade de flesta av hennes berättelser om mystiska händelser och övernaturligheter, och det är fortfarande det hon tycker är roligast att skriva om – gärna i skogsmiljö. Det här är mitt nu är Jennys andra novell som ges ut på Kraxa förlag. Den första är Det nästan begripliga.
Tobias Grimstad föddes i Lidköping år 1988 med en norsk mamma och en svensk pappa. Fascinationen för fängslande berättelser kom tillsammans med skrivintresset tidigt in livet. Hans skrivlust ökade när han vann De la Gardiegymnasiets novelltävling, och år 2020 debuterade Tobias med romanen Malen. Mitt under arbetet med sin andra roman fick Tobias en idé som resulterade i en kuslig berättelse från sin hembygd, det blev novellen Hemmafruarnas raster. Ett vemodigt vykort från en svunnen tid där kaffet hölls lika varmt som skvallret.
Foto: Lovisa
Therese Henriksson bor med familj och gårdens alla djur i Mockträsk i Norrbotten. Hon växte upp med sin trapperpappas spökhistorier och vilda sagor och bestämde sig tidigt för att någon gång bli författare. Debuten kom 2015 med fantasyn Korpmåne på Opal. Sedan dess har det blivit flera titlar för unga, varav två har nominerats till Norrlands litteraturpris år 2019 och 2022. Hos Therese Henriksson får Norrbottens små byar, ödehusen och de lite kantstötta karaktärerna gärna ta plats i handlingen. Inte sällan med en krypande känsla av skräck.
Foto: Maria G Danielsson
Efter att ha utbildat sig till journalist på Södertörns högskola jobbade Nina Källmodin många år som tidningsjournalist, innan hon bestämde sig för att ta det skönlitterära skrivandet på allvar. 2018 debuterade hon med Den som står dig närmast och har efter det skrivit för både unga och vuxna. Noll dagar kvar är Nina Källmodins första roman på Kraxa förlag.
Foto: Privat
Oscar Nilsson Tornborg är född och uppvuxen i Göteborg men är numera bosatt i Lund med sin familj. Efter fyra diktsamlingar, senast Fältstudier (2018), är Oscar Nilsson Tornborg aktuell på Kraxa förlag med en skräckroman. Idén föddes under sena kvällar på Gotland med Stranger Things på teven, och han såg framför sig en skräckberättelse i somrig gotlandsinspirerad miljö. Till vardags är Oscar Nilsson Tornborg verksam som lärare och handledare på Skurups folkhögskolas skrivarlinje.
Foto: Sotick Photography
Uppvuxen på en stadig diet av Stephen King-romaner är skräckgenren som hemma för Jonatan Olofsgård som debuterar med Sommaren tar slut. När han inte skriver bevarar han digital information för framtiden vid en större svensk myndighet. Utöver det har Jonatan Olofsgård gått på Skurups skrivarlinje och skrivit essäer åt Essätidskriften Poros och Socialmedicinsk tidskrift.
Foto: Nicklas Herrera Hansson
Markus Sköld skriver berättelser som utspelar sig i gränslandet mellan det vardagliga och det övernaturliga.
Han debuterade 2012 med skräckromanen Där ute i mörkret och har utöver sina romaner medverkat i en rad novellsamlingar med berättelser inom genrerna skräck och science fiction. Markus Sköld är född och uppvuxen i Hofors, men är numera bo bosatt i Stockholm, där han till vardags jobbar med att skriva för datorspel.
Foto: Patrik Åkervinda
Karin Tidbeck bor i Malmö där hen skriver fantastik på svenska och engelska. Hen debuterade på svenska 2010 med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon?, och på engelska 2012 med den utökade översättningen Jagannath, vilken belönades med Crawford Memorial Award och nominerades till World Fantasy Award. Hen har även skrivit romanerna Amatka och The Memory Theater. Hen är också verksam som rollspelsskribent, översättare, textkonsult och skrivpedagog. Du hittar hen på www.karintidbeck.com.
Monica Zetterlund har alltid haft berättelser med sig, även innan hon kunde skriva. Det var inte givet att hon skulle bli läkare, men så blev det. En psykiatriker får förmånen att ta del av många olika öden och för Monica Zetterlund har inspiration och idéer samlats under åren. Hon dröjer sig gärna kvar i vad som kan hända när det till synes normala livet tangerar och till slut passerar gränsen till något helt annat. Något mer skruvat. Obehagligt. Skräckfyllt. Men också hur en individ hittar sin egen kraft, växer. Och hämnas.