FÖRFATTARE

HÖSTEN 2022


MARKUS SKÖLD skriver berättelser som utspelar sig i gränslandet mellan det vardagliga och det övernaturliga.

Han debuterade 2012 med skräckromanen Där ute i mörkret. Debuten följdes upp av den kritikerrosade rysaren Kalldrag (2016) och skräckromanen Skuggfödd (2020).

Nu är han aktuell med den isande rysaren Folktomt

Utöver romanerna har han också medverkat i en rad novellsamlingar med berättelser inom genrerna skräck och science fiction.

Markus Sköld är född och uppvuxen i Hofors, men är numera bo bosatt i Stockholm, där han till vardags jobbar med att skriva för datorspel.

NINA KÄLLMODIN är född och uppvuxen i Dalarna. Efter att ha utbildat sig till journalist på Södertörns högskola jobbade hon i många år som tidningsjournalist, innan hon bestämde sig för att ta det skönlitterära skrivandet på allvar. Med målet att bli utgiven författare inom fem år sökte hon en ettårig skrivutbildning på distans. Hennes skrivprojekt där blev till debutromanen Den som står dig närmast, som släpptes 2018.

2020 vann hon tillsammans med sin då 12-åriga son pris för barnboken Salen, som kom på andra plats i Bonnier Carlsens stora manustävling. Sedan dess har det blivit ytterligare två barnböcker och det planeras för en ny trilogi för mellanåldern. Nina skriver numera både för barn och vuxna.

Fröet till Noll dagar kvar planterades för länge sedan, den dag Nina förstod att solen precis som alla andra stjärnor kommer att slockna. Vad händer med människorna som lever då?
Foto: Maria G Danielsson

KARIN TIDBECK bor i Malmö där hen skriver fantastik på svenska och engelska. Hen debuterade på svenska 2010 med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon?, och på engelska 2012 med den utökade översättningen Jagannath, vilken belönades med Crawford Memorial Award och nominerades till World Fantasy Award. Hen har även skrivit romanerna Amatka och The Memory Theater. Hen är också verksam som rollspelsskribent, översättare, textkonsult och skrivpedagog. Du hittar hen på www.karintidbeck.com

Karin har skrivit novellen Sjung ingen psalm när jag är död.

Foto: Patrik Åkervinda

JONATAN OLOFSGÅRD har gått på Skurups skrivarlinje och skrivit essäer åt Essätidskriften Poros och Socialmedicinsk tidskrift. Uppvuxen på en stadig diet av Stephen King-romaner och seriealbum från Vertigo är skräckgenren lite som att komma hem för honom: – Skräck är ett så tacksamt verktyg för att visa upp det välbekanta i ett nytt ljus.

När han inte skriver arbetar han med att bevara digital information för framtiden vid en större svensk myndighet. Sommaren tar slut är hans debutroman.

Foto: Sotick Photography

THERESE HENRIKSSON bor med familj och gårdens alla djur i Mockträsk i Norrbotten. Hon växte upp med sin trapper-pappas spökhistorier och vilda sagor och bestämde sig tidigt för att någon gång bli författare. Debuten kom 2015 med fantasyn ”Korpmåne.” (Opal)  Sedan dess har det blivit flera titlar för unga, varav två har nominerats till Norrlands litteraturpris. (2019–2022) Henriksson speglar gärna den lite glömda sidan av Norrbotten i sina texter. De små byarna, ödehusen och de lite kantstötta karaktärerna får gärna ta plats i handlingen. Inte sällan stöter de på något som ger dem en krypande känsla av skräck. 
“Novellen Ödesmåla gård kom till mig alldeles av sig själv när jag var ute och rastade min hund vid en ödegård i byn där jag bor.”

Foto: Lovisa


MONICA ZETTERLUND har alltid haft berättelser inom sig, även innan hon kunde skriva. Det var inte givet att Monica skulle bli läkare, men så blev det. En psykiatriker som har förmånen att ta del av många olika öden och inspiration och idéer har samlats under åren.

Det till synes normala livet som tangerar och till slut passerar gränsen till något helt annat. Mer skruvat. Obehagligt. Skräckfyllt. Men också hur en individ hittar sin egen kraft, växer. Och hämnas.

Så utvecklas det ofta. Och så blev novellen Varulv till.

Foto: Privat

JENNY GREEN kommer från en liten håla i Västsverige som heter Hällingsjö men bor nu i Mölndal med sambo och katt och jobbar dagligdags som lärare.

Skrivandet är en viktig del av hennes liv, precis som skogen, böcker och närheten till familjen, och har varit det länge.  När hon var liten handlade de flesta berättelser om mystiska händelser och övernaturligheter och det är fortfarande det hon tycker är roligast att skriva om. 

Jennys har tidigare  givit ut ett gäng noveller i olika antologier och en egen E-novellsamling, Färdvägar – tio magiska noveller. 

Nu kommer novellen Det nästan begripliga.

Foto: Johan Sandin

© 2022

Theme by Anders Norén